Sorry, this blog post will only be available in Dutch
Eyes on Animals is verontrust over het stilzwijgen van Nederlands grootste importeurs van Latijnse en Noord-Amerikaans paardenvlees over de grote gezondheidsrisico’s voor de consument en het schrijnende dierenleed dat wij hebben onthuld in ons onderzoek. Dat terwijl die gezondheidsrisico’s in het gisteren verschenen rapport van de Onderzoeksraad naar de veiligheid van vlees zijn bevestigd. “Groenveld en Visser & Van Walsum lijken hun verantwoordelijkheid te willen ontlopen en de consument niet serieus te nemen. Zij zullen opgelucht zijn dat alle aandacht nu uitgaat naar supermarkten.” Dat terwijl importeur Visser & Van Walsum nota bene een eigen slachthuis runt in Mexico.
Eyes on Animals prijst de supermarkten Coop en DEEN: “Zij hebben de enige juiste beslissing genomen: direct stoppen met de verkoop van dit onethisch geproduceerde, riskante paardenvlees.” Eyes on Animals toonde in haar onderzoek De wrede waarheid achter paardenvlees in Nederland aan dat de manier waarop de paarden in Zuid-, Midden –en Noord-Amerika worden gehouden, behandeld, vervoerd, soms vetgemest, en uiteindelijk geslacht niet voldoet aan de EU-regelgeving. En al helemaal niet aan de extra welzijnseisen die onder andere Jumbo, Coop, Albert Heijn, Plus, C1000, Sligro, Mora, Ad van Geloven, Beckers, Groenveld Vlees beweerden te stellen in antwoord op vragen van Eyes on Animals-onderzoekers. Visser & Van Walsum, die op de eigen website meldt dat ze een eigen slachthuis heeft in Mexico, heeft de Eyes on Animals-onderzoekers niet geantwoord.
Na een Trouw-artikel en een TrosRadar-uitzending op maandag 24 maart over het Eyes on Animals-onderzoek in samenwerking met andere internationale dierenwelzijnorganisaties, ontstond direct veel publieke ophef. Zo haalde een e-mailactie waar consumenten hun zorgen kwijt konden op Piepvandaag.nl al op dinsdag 50.000 handtekeningen binnen. Daarna volgden enkele supermarkten en snackfabrikanten met verklaringen aan hun klanten. Echter: die verklaringen laten volgens Eyes on Animals veelal te wensen over.
Jumbo, AH & Ad van Geloven/Mora, gebruik ons onderzoeksmateriaal
Eyes on Animals vindt het vreemd dat supermarkten als Jumbo en Albert Heijn, die hun vlees respectievelijk uit Mexico en Argentinië halen en uit Uruguay en Argentinïe wel verklaren “geschokt” te zijn, maar daar toch geen stevige conclusies aan verbinden. “Supermarkt Coop heeft ons als enige gebeld om nadere vragen te stellen over ons onderzoek. AH, Jumbo, Sligro, Beckers en Ad van Geloven/Mora – en ook supermarktvereniging CBL – zeggen een grondig onderzoek te starten maar ze slaan de eerste stap al over: ze hebben nog niet eens de moeite genomen onze volledige informatie van jarenlang onafhankelijk onderzoek te raadplegen. CBL meldde zelfs publiekelijk zonder het rapport te raadplegen dat er geen link bestond tussen het Eyes on Animals-onderzoek en hun supermarkten.
Zij gaan nu – ruim van tevoren aangekondigd – kijken bij hun toeleveranciers in die landen. Terwijl wij een corrupt vleesproductiesysteem hebben blootgelegd, dat aantoont dat zowel controles op zowel dierenwelzijn als op voedselveiligheid volstrekt niet deugen en absoluut niet voldoet aan de EU-standaarden die Nederlandse supermarkten en snackfabrikanten zeggen te bieden aan hun consumenten.” Ons onderzoek toont bovendien aan dat het toezicht van de Europese inspectiedienst FVO zeer gebrekkig is – de FVO concludeert zelfs in haar eigen rapporten over Argentinïe dat haar aanbevelingen jarenlang niet worden opgevolgd. Over Canada en Mexico meldt rapporteert de FVO dat controle op medicijngebruik niet sluitend kan zijn.
Voortdurende weigering openheid over slachthuizen en leveranciers
In de mediaverklaringen, zoals in het artikel in Trouw van 27 maart, weigeren supermarkten zoals Jumbo en snackfabrikant Ad van Geloven nog steeds “zogenaamd uit concurrentie-overwegingen” hun leveranciers in Latijns- en Noord-Amerika te noemen. Dat is zorgwekkend. Die weigering van openheid bemoeilijkt onafhankelijk onderzoek. Wat hebben zij te verbergen voor consumenten, en voor onafhankelijke inspectieorganisaties zoals Eyes on Animals?
Rapport van de Onderzoeksraad over vlees
Ook in het rapport van de Onderzoeksraad wordt benadrukt (pagina 58) hoe onveilig vlees uit Mexico, VS en Canada (o.a. vleesleverancier van Ad van Geloven/Mora) is. Behalve in de door de Onderzoeksraad genoemde landen, heeft Eyes on Animals aangetoond dat onder meer de voor mensen zeer gevaarlijke pijnstiller fenylbutazon in de landen Uruguay en Argentinïe vrij verkrijgbaar is, en dat plaatselijke dierenartsen verklaren dat zij zich niet bewust zijn dat toediening aan sport- rij-en werkpaarden die geslacht worden een risico riskant is voor consumenten [1]. In de EU is het verboden om een paard dat ooit in zijn leven is behandeld met fenylbutazon nog voor menselijke consumptie te slachten.
————————
Uit onze onderzoeksbijlage ‘Medicijnresten in paardenvlees uit de VS, Canada, Mexico, Uruguay en Argentinie’, pagina 4: “In August 2013, we also spoke to different veterinarians in the province of Buenos Aires, Argentina. One of them was Mario López Oliva, a specialist in sport horses and former president of the Argentiniean Equine Veterinary Association AAVE (Asociación Argentina de Veterinaria Equina). They all told us that Phenylbutazone degrades after a certain amount of time and did not consider it a dangerous drug. None of these veterinarians knew that a horse that was given Phenylbultazone once during his lifetime is never again allowed to be slaughtered for human consumption (which is written on the label of the drug). This leads to the assumption that controls in Argentina are not as strict as in the EU.